Skip to main content

Å bygge seg en nettside har blitt veldig mye enklere de siste årene – uavhengig av teknisk erfaring. I denne artikkelen skal jeg evaluere noen av de mest populære webdesign-plattformene på markedet i dag, og se på deres styrker og svakheter. Jeg skal ikke holde deg på pinebenken, WordPress er min favoritt.

nettside bygger

1. Wix

Styrker: Wix har blitt en av de mest brukte plattformene for webdesign, og det er lett å forstå hvorfor. Den tilbyr en intuitiv dra-og-slipp-grensesnitt, selv om det ikke er like godt som hovedkonkurrenten sin, som gjør det mulig for brukere uten teknisk bakgrunn å bygge en nettside på kort tid. Wix har et omfattende utvalg av maler, tilpasningsmuligheter og apps for å forbedre funksjonaliteten. Den har også innebygde verktøy for SEO og mobiloptimalisering, som kan være nyttige for å forbedre synligheten i søkemotorer.

Svakheter: Selv om Wix er brukervennlig, kan det være begrensninger på tilpasning dersom man har spesifikke behov. Den gratis versjonen av Wix kommer også med annonser og en Wix-domene, som kan være et hinder for profesjonelle nettsteder. Når du først har valgt en mal, kan det være vanskelig å endre designet uten å miste mye innhold og struktur.

Squarespace som alternativ til wordpress

2. Squarespace

Styrker: Squarespace er kjent for sine vakre og moderne maler, som er perfekt for kreative profesjonelle, fotografer, designere og artister som ønsker å vise frem sitt arbeid på en visuelt tiltalende måte. Plattformen tilbyr et intuitivt grensesnitt og kraftige tilpasningsmuligheter, spesielt for de som er komfortable med litt kode. I tillegg har Squarespace robuste verktøy for blogging, e-handel og SEO. Dette er nok min personlige favoritt, om det kun går på selve designbiten. Å gjøre siden klar for mobil er også veldig enkelt.

Svakheter: En av de største ulempene med Squarespace er prisen. Det er dyrere enn mange andre plattformer, og selv den billigste planen har noen begrensninger. I tillegg kan læringskurven være litt høyere enn for Wix, særlig hvis du ønsker å gjøre mer avanserte tilpasninger.

Wordpress

3. WordPress

Styrker: WordPress er litt vanskelig å bedømme, fordi det er så fleksibelt. Det er en veldig gammel plattform, som gjør at mange ser på den som utdatert. Men det har vært en stor utvikling, og med moderne temaer og builders kan du få en nydelig side eller butikk med WordPress. Denne siden bruker WordPress, og alle sidene jeg har laget til nå er også bygget med det, så den står ikke tilbake på noen måte rent designmessig. I tillegg har WordPress et enormt økosystem av temaer og plugins, og de beste gir deg veldig god hjelp til blandt annet SEO, og bortimot ubegrensede muligheter for tilpasning. Med Woocommerce kan du også lage nettbutikk på siden din, og den er en av de to beste løsningene som finnes for det.

Svakheter: Det er fortsatt en læringskurve for nybegynnere, spesielt hvis du ønsker å tilpasse nettstedet ditt med plugins eller tilpasse koden.

Shopify

4. Shopify

Styrker: Shopify er en solid plattformen for om du ønsker å starte en nettbutikk. Den gir deg et komplett e-handelsverktøy med et enkelt grensesnitt for å bygge og administrere en butikk, håndtere betalinger, lage produktkataloger og integrere med tredjeparts tjenester. Shopify tilbyr også mange profesjonelle designmaler og enkle verktøy for å administrere lagerbeholdning og frakt.

Svakheter: Prisen på Shopify kan være høy, spesielt for små bedrifter som akkurat har startet. Mange av de nyttige funksjonene og tilleggene krever ekstra betaling, og du vil ha mindre frihet til å tilpasse designet sammenlignet med plattformer som WordPress. Shopify er primært fokusert på e-handel, så hvis du bare trenger en vanlig nettside, kan det være mer enn du trenger.

Webflow

5. Webflow

Styrker: Webflow er en kraftig plattform som kombinerer de beste egenskapene fra dra-og-slipp-design med full fleksibilitet til å lage komplekse, tilpassede nettsteder. Den har en profesjonell tilnærming til design og lar deg bygge nettsider som er både estetisk imponerende og teknisk robuste. Webflow er perfekt for erfarne designere som ønsker full kontroll, men den har også en visuell editor som kan brukes av nybegynnere.

Svakheter: Webflow kan være overveldende for nybegynnere, spesielt for de som ikke har erfaring med webdesign. Det krever en betydelig læringskurve, og mens du får full kontroll over designet, kan det ta tid å mestre plattformens avanserte funksjoner. Det er også relativt dyrt sammenlignet med noen av de andre plattformene på listen.

Framer

6. Framer

Styrker: Framer har raskt blitt populær blant designere og utviklere som ønsker en fleksibel og visuell plattform for webdesign. Den kombinerer dra-og-slipp-funksjoner med muligheten til å legge til kompleks interaktivitet, noe som gjør det til et utmerket valg for mer kreative og teknisk avanserte prosjekter. Framer tilbyr også innebygd støtte for responsivt design og kan integreres med andre verktøy som Figma og Sketch.

Svakheter: Som med Webflow, kan Framer være utfordrende for nybegynnere. Selv om det har et relativt intuitivt grensesnitt, er det nødvendig med en viss forståelse av webutvikling for å utnytte alle de avanserte funksjonene. I tillegg er plattformen fortsatt relativt ny, og derfor kan det være færre maler og integrasjoner sammenlignet med mer etablerte plattformer.

Konklusjon – WordPress, Shopify eller Squarespace

Om du allerede kjenner til eller bruker en av disse plattformene, så er valget enkelt. Kunnskapen din vil være viktigere enn plattformen, men mindre du har veldig store krav. Men om du ikke har brukt noen før, er min anbefaling enten Squarespace eller WordPress for vanlig nettsider. Om du skal ha en nettbutikk ville jeg brukt WordPress eller Shopify.

Den kanskje største fordelen med WordPress er at du eier nettsiden din selv. Alle de andre plattformene er noe du leaser. Så skulle de legge ned, eller noe annet skjer, så følger du med i dragsuget. Du bygger bedriften din på leid grunn. Og det er en beslutning man ikke bør ta lett.

Leave a Reply